houd 1,5 meter afstand

houd 1,5 meter
afstand

Gerard van der Bok

‘De rollen zijn omgedraaid: nu ga ik naar klanten toe’

In het afgelopen jaar moest Gerard van der Bok zichzelf helemaal opnieuw uitvinden. De eigenaar van Van der Bok Schoenen in het centrum van Ouddorp werd net als veel winkeliers, middenstanders en horecabazen geconfronteerd met sluiting. ‘Inmiddels fiets ik al een paar maanden heel het dorp rond om schoenen te bezorgen. Alles loopt nu op zo’n houtje-touwtje-manier en ergens heeft dat ook wel wat. Ik heb er schik in, toch hoop ik dat het virus snel overwaait. Dan kan ik tenminste weer als vanouds ondernemen. Maar het bezorgen van bestellingen hou ik er wel in.’

‘Ik merk dat klanten in mijn winkel nu echt goed letten op die 1,5 meter afstand. Heel fijn, want ik heb bij mijn vrouw gezien wat corona doet. Ook na een jaar heeft zij nog steeds restverschijnselen.’

Vorig jaar was geen gemakkelijk jaar voor Gerard. ‘Op zaterdag 7 maart 2020 heropenden we de winkel na een flinke verbouwing. Daar stonden we dan: met een nieuwe collectie en vol frisse moed om er wat moois van te maken. Kwam opeens corona om de hoek kijken. De winkels bleven in de eerste golf weliswaar open, maar de winkelstraten bleven leeg.’

Onzekere weken

Tot overmaat van ramp raakte Gerards vrouw Jannette besmet met corona tijdens haar werk in de verzorging. ‘Het waren onzekere weken en ik heb de winkel met aangepaste tijden open gehouden. Ondertussen handelde ik nog wel allerlei zaken af met leveranciers, want ja als je dicht bent dan kunnen die lopende bestellingen best eventjes wachten. Gelukkig kon ik op veel medewerking rekenen.’

Bestellen met WhatsApp

In de zomermaanden was Van der Bok Schoenen als vanouds geopend. ‘We draaiden eigenlijk prima, totdat op 15 december alles op slot ging. Ik ben meteen reclame gaan maken met thuisbezorging. Eerder had ik al eens een webshop laten maken en die kwam nu goed van pas. Verder zette ik alle schoenen uit de collectie in de etalages. Kaartje erbij met de naam, de beschikbare maten en natuurlijk een aantrekkelijke prijs. Een A4 op het raam met mijn mobiele nummer. En zo krijg ik een paar keer per week ook via WhatsApp een bestelling binnen. Vooral wandelschoenen zijn nu heel populair. Elke dag verkoop ik wel een paar. Logisch, want wandelen in Ouddorp gaat nooit vervelen.’

Meer lezen over COVID-19

Op de website van gemeente Goeree-Overflakkee vind je veel meer informatie over maatregelen, steunfondsen en initiatieven rondom de coronacrisis.