Blijf zoveel mogelijk thuis

Blijf zoveel
mogelijk thuis

Mevrouw Nelis-Onderdelinden

‘Iedereen let er goed op om afstand te houden'

Net als de meeste bewoners van Nieuw Rijsenburgh woont mevrouw Nelis-Onderdelinden bijna geheel zelfstandig. In 2020 kreeg mevrouw opeens corona. ‘Dat was heel onverwacht, want hier op deze afdeling had niemand corona. Gelukkig ben ik maar één dag echt ziek geweest. Ik heb vooral veel gehoest en lopen snotteren. Met paracetamol was het voor mij goed vol te houden. Ik vond die test een stuk vervelender. Zo met dat stokje in mijn neus.’ 

‘Ik zou het zo fijn vinden als ik weer gewoon naar buiten kon. 
Even op bezoek bij mijn dochter of bij mijn kleinkinderen.'

Na de eerste dag waren de klachten bij mevrouw Nelis grotendeels weg. ‘Maar ja, toen moest ik nog ruim een week alleen op mijn kamer blijven. Niemand mocht op bezoek komen. In die tijd heb ik vooral veel gebreid, wat tv gekeken. Gewoon een beetje rommelen in huis. Ik was vooral blij dat ik niet zo ziek was dat ik op bed moest liggen.’

Videoapparaat

Mevrouw Nelis krijgt vanuit Nieuw Rijsenburgh hulp bij de dingen die wat minder makkelijk gaan. Bijvoorbeeld met de maaltijden. ‘Het was wel alleen hoor in die dagen. Als het eten dan werd gebracht, zette iemand het vlug op tafel. En dat was het dan. Gelukkig belde mijn dochter vaak op, want ze mocht natuurlijk niet bij me langskomen. Af en toe konden we ook bellen met zo’n videoapparaat. Dan zie je elkaar toch weer eventjes.’

Babysokjes

Nu drinkt mevrouw Nelis elke ochtend in de gang een kopje koffie met vijf andere bewoners. ‘En dan ’s middags gaan we beneden eten. Iedereen let er goed op om afstand te houden. En ja, dat gaat nu allemaal wel heel anders dan in voorgaande jaren.’ Mevrouw Nelis bekijkt liever de positieve kant: ‘Gelukkig zijn die momenten er nog wel. Want dan kun je tenminste nog met elkaar praten. Maar ik zou het zo fijn vinden als ik weer gewoon naar buiten kon. Even op bezoek bij mijn dochter of bij mijn kleinkinderen. Maar ja, dat kan voorlopig nog niet. Gelukkig komen zij wel regelmatig bij mij op bezoek. En dan probeer ik er ook wat van te maken. Zo heb ik laatst een babyjasje en babysokjes gebreid voor mijn achterkleinkind. Prachtig dat ik dat nog kan doen.’

Meer lezen over COVID-19

Op de website van gemeente Goeree-Overflakkee vind je veel meer informatie over maatregelen, steunfondsen en initiatieven rondom de coronacrisis.